Alles Over Geschiedenis Geplaveide steegje - Alles Over Geschiedenis Banier

Het oude Rome


Het oude Rome – Hoe zag het dagelijkse leven er uit?
Een dag in het oude Rome begon met ontbijt, en het ontbijt was afhankelijk van wat men zich kon veroorloven op basis van zijn stand - de bovenklasse (de patriciërs) of de lagere klasse (de plebejers). Na het ontbijt gingen volwassenen vaak naar het "Forum" om te winkelen en hun geldzaken te regelen. Het Forum was de belangrijkste marktplaats en het zakencentrum, maar ook een plaats waar publiekelijk gesproken werd. De Romeinen werden in de oudheid immers als grote sprekers beschouwd. Het Forum werd ook gebruikt voor festivals en religieuze ceremonies.

Terwijl de volwassenen druk bezig waren op het Forum, gingen de kinderen naar school. In de vroege Romeinse periode werden kleine jongens thuis onderwezen. De vader had de verantwoordelijkheid om zijn zoon op te leiden op het gebied van de Romeinse wet, geschiedenis, gewoonten en lichamelijke oefening als voorbereiding op de oorlogsvoering. Meisjes werd door hun moeders geleerd hoe te spinnen, te weven en te naaien. Na verloop van tijd veranderden deze schoolregels en werd het thuisonderwijs vervangen door scholen waar de jongens, en sommige meisjes (met hun vaders toestemming), vanaf zes- of zevenjarige leeftijd terecht konden. De schooldag begon met zonsopgang. Er was een lunchpauze en een pauze in de namiddag, waarna de lessen verder gingen tot aan het einde van de middag. De volwassenen gingen voor of na hun bezoek aan het Forum gewoonlijk naar de badhuizen. Deze werden op zijn minst een keer per dag bezocht. Kinderen werden hier niet toegelaten en er moest een entreeprijs worden betaald. Slaven konden de badhuizen evenmin gebruiken, maar zij konden wel als bedienden naar binnen gaan. In de namiddag ontspanden de rijke Romeinen zich thuis of in het gezelschap van vrienden, terwijl de armen onophoudelijk werkten.

Wanneer de kinderen van school thuiskwamen, speelden zij met hun huisdieren, speelgoed en vriendjes. Het avondeten bestond voor de plebejers in de tijd van het keizerrijk uit havermoutpap. Als men zich dit kon veroorloven, werden op bijzondere gelegenheden vis, brood, olijven en wijn met vlees gegeten. De patriciërs hadden uitgebreide diners met grote hoeveelheden wijn. De mannen hielden dinerfeestjes terwijl de vrouwen en kinderen afzonderlijk aten. Na het eten kon men 's avonds een van de vele gratis theaters bezoeken.


Het oude Rome – De religieuze invloed
De inwoners van het oude Rome aanbaden vele goden, die een zeer belangrijke rol in hun levens speelden. De goden beheersten hun levens. De belangrijkste god was Jupiter. Hij had een vrouw, Juno genaamd, en zij was de godin van de hemel. Andere goden waren Mars (de god van de oorlog), Mercurius (de boodschapper van de goden), Neptunus (de zeegod), Janus (de god van de deurpost), Diana (de jachtgodin), Vesta (de godin van de haard), Minerva (de godin van genezing en wijsheid) en Venus (de liefdesgodin).

Sommige keizers werden ook als goden beschouwd en op bijzondere gelegenheden aanbeden. Aan elke god was een speciaal festival gewijd. Dit was gewoonlijk een openbare feestdag. Op zo'n bijzondere dag bezochten de mensen de tempel van de betreffende godheid. Daar werden door priesters dieren aan de goden geofferd. Dergelijke tempels werden overal in het oude Rome gebouwd en hadden allemaal hetzelfde bouwontwerp. Bijzondere priesters die "auguren" werden genoemd waren gewoonlijk in de tempels aanwezig wanneer de dieren op het altaar werden geofferd. Zij probeerden een verklaring te bieden voor de natuurlijke fenomenen, die men als boodschappen van de goden beschouwde. Dit betrof onder andere de vluchtpatronen van vogels, de patronen van wolken en rook en het uiterlijk van de levers van offerdieren.


Het oude Rome – De invloed van het Christendom
In deze tijd werden de Christenen vervolgd en opgejaagd. De reden hiervoor is niet duidelijk, behalve dat zij mogelijk als zondebokken werden gebruikt. De Romeinen konden ook de berichten maar niet begrijpen die zij vernamen over de diverse rituelen die door Christenen in het geheim werden uitgevoerd. De heidenen waren achterdochtig vanwege de weigering van de Christenen om aan de Romeinse goden te offeren. Dit was voor hen een belediging en een verraderlijke handeling.


Leer meer over Romeinse goden!Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutHistory.org, Alle rechten voorbehouden