Alles Over Geschiedenis Geplaveide steegje - Alles Over Geschiedenis Banier

Christoffel Columbus


Christoffel Columbus - De geboorte van een ontdekkingsreiziger
Christoffel Columbus werd in 1451 in het mooie Genua in Italië geboren. Hij groeide op in de schaduw van de Middeleeuwse stadspoorten, met een uitzicht op de open zee: de perfecte achtergrond voor een jongen op zoek naar avontuur.

Christoffels vader was een respectabele man uit de middenklasse die de kost verdiende met het weven van wol. Maar Columbus had grotere plannen dan heel zijn leven met schapenvacht te werken. Hij hoorde de roep van de oceaan, de aantrekkingskracht van de zee. Christoffel Columbus leerde de kneepjes van het vak toen hij een tiener was. Hij bereisde de Europese handelsroutes en werd een navigatie-expert. Het is mogelijk dat hij in de oorlog tegen de Moren zelfs zijn eigen privé-oorlogsschip had.


Christoffel Columbus - Een gedurfd voorstel
Hoewel Christoffel Columbus zijn doel om een scheepskapitein te worden had bereikt, was hij niet tevreden met het bevaren van de traditionele handelsroutes en een goed inkomen. Nee, hij had grote dromen en hij was bereid om alles wat hij had te riskeren om die dromen werkelijkheid te maken.

In deze tijd begon de handel over land tussen India, China en Europa af te nemen, omdat de handelsroutes (waaronder de beroemde "Zijderoute") door de moslims werden geblokkeerd. Veel Europeanen maakten zich zorgen over dit handelsprobleem.

Er verscheen toen een wiskundige op het toneel, Paolo Toscanelli genaamd, die stilletjes aan het werk was geweest in de kathedraal van Florence. Hij stelde een nieuwe theorie voor om het oosten te bereiken door naar het westen te zeilen. En vervolgens verscheen Christoffel Columbus op het toneel, die geloofde dat hij door God was geroepen om een nieuwe handelsroute te vinden en om Gods "grote opdracht" (Matteüs 28:18-21) uit te voeren. Maar voordat Christoffel Columbus de zeilen kon hijsen, had hij een officieel sponsorschap van de troon nodig. En dus kwam Columbus rond het jaar 1485 met een gedurfd voorstel op de proppen.


Christoffel Columbus - Een moeilijk te verkopen idee
Christoffel Columbus besteedde twintig jaar van zijn leven aan rondreizen door Europa, op zoek naar een koningshuis dat zijn verkooppraatje wilde horen. Hij presenteerde zijn ideeën aan de koning van Portugal, mogelijk al in 1471, en jaren later aan de koningshuizen van Engeland en Frankrijk. Steeds weer werd hij afgewezen.

Columbus, die vaak vergezeld werd van zijn zoon Diego, werd in Spanje tussen 1490 en 1500 meerdere malen afgewezen. Zijn idee was te extreem, te riskant en de timing was niet goed. Columbus had geen andere opties meer. Wat hij nodig had was een wonder. Een abdij leek daarvoor een goede plek! Toen Christoffel Columbus aanklopte bij "La Rabida" vlakbij Palos, in Spanje, bevond hij zich op het diepste punt van zijn hele leven. Hij was blut, had honger en kon zelfs geen eten meer kopen voor zichzelf en zijn jonge zoon Diego. De twee hadden door heel Europa gereisd en hun plannen aan koningen gepresenteerd om deze reis te bekostigen, maar zonder resultaat.

Twee monniken van La Rabida ontfermden zich over hem en gaven hem te eten. Columbus had geen idee dat deze twee monniken eigenlijk geen gewone monniken waren. Zij hadden namelijk heel hooggeplaatste vrienden. Een van de monniken, Vader Juan Perez, werd een vriend en supporter van Columbus. Columbus legde uit dat hij in een laatste poging nog eens naar de koning van Frankrijk wilde gaan, maar Vader Perez besloot dat de tijd was aangebroken om gebruik te maken van zijn connecties. Het kwam heel goed uit dat een van de taken van Vader Perez bestond uit het afnemen van de biecht van de koningin van Spanje. Christoffel Columbus kreeg zo weer toegang tot het koningshof van Spanje waar hij zijn grootste verkooppraatje ooit hield, bij de monarchen Ferdinand en Isabella.

Dit keer kende zijn presentatie een andere afloop. Na 700 jaar Islamitische overheersing in Spanje hadden Ferdinand en Isabella de moslims (Spaanse Moren genoemd) in een recente veldslag eindelijk verslagen. Zij hadden de Moren verdreven uit de belangrijke havenstad Granada in het zuiden. Spanje was nu een verenigd land en vrede was de norm. De koning en de koningin voelden wel wat voor uitbreidingsplannen.


Christoffel Columbus - Een monumentale reis
Christoffel Columbus kreeg bijna alles waarop hij gehoopt had en waarom hij gebeden had. Hij had zijn koninklijke beschermheer gevonden. Daarmee verkreeg hij de benodigde financiering voor schepen, proviand en bemanningsleden. Hij had zelfs om een aandeel in de winst gevraagd: als hij goud of andere rijkdommen zou vinden, dan zou hij hiervan een percentage mogen houden en als hij nieuwe territoria zou ontdekken, dan zou hij ze een naam mogen geven en er zelfs over mogen heersen.

Op 3 augustus 1492 gingen Christoffel Columbus en zo'n 90 andere zeelieden aan boord van hun schepen in de Spaanse stad Palos de la Frontera: de drie beroemde schepen de "Nina", de "Pinta" en de "Santa Maria". In deze stad ronselde Columbus het gros van zijn bemanningen, waaronder de Pinzon broers, plaatselijke zeelieden die vermaard waren vanwege hun vaardigheden op navigatiegebied. Zij werden de kapiteins van de "Nina" en de "Pinta". Natuurlijk was Christoffel Columbus zelf de kapitein van het schip dat vernoemd was naar Sint Maria, de moeder van Jezus, de centrale figuur van de abdij van Juan Perez, waar Columbus eindelijk hoop had gevonden.


Leer meer!Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutHistory.org, Alle rechten voorbehouden