Alles Over Geschiedenis Geplaveide steegje - Alles Over Geschiedenis Banier

Feiten over de Tweede Wereldoorlog


Feiten over de Tweede Wereldoorlog - Een bezet land
Wanneer we eens goed naar de feiten over de Tweede Wereldoorlog kijken, dan blijken deze vaak drastisch af te wijken van onze verwachtingen. Met elke generatie verdwijnen er steeds meer herinneringen, omdat veel mensen die de oorlog zelf hadden meegemaakt zijn overleden. En toch zijn er nu, meer dan zes decennia later, nog dappere mannen en vrouwen die zich "de oorlog die alle oorlogen zal beëindigen" nog kunnen herinneren.

Op 10 mei 1940 werden Nederland en België door Duitsland aangevallen -- in Operatie "Fall Gelb". Het duurde slechts vijf dagen voordat de Nederlandse generaal Winkelman, de bevelhebber van de Nederlandse Strijdkrachten, de capitulatie tekende. De Nederlandse strijdkrachten waren niet opgewassen tegen de Duitse overmacht en werden volledig overrompeld. Aanvankelijk leken de economische gevolgen voor het land nog niet zo heel desastreus, omdat veel bedrijven bereid waren om winstgevende contracten met de bezetters te sluiten. Maar gedurende de daaropvolgende oorlogsjaren verslechterde de situatie en ontstonden er grote gebreken aan bestaansmiddelen. De bezetters namen zo veel mogelijk bestaansmiddelen uit Nederland weg voor eigen gebruik. De rantsoenering werd ingesteld; alleen met behulp van bonkaarten kon voedsel worden verkregen. Op deze manier werd het voor de bezetter eenvoudig om mensen te bestraffen en in het gareel te houden. Mijn moeder was indertijd 17 en herinnert zich hoe mijn grootmoeder de bonkaarten gebruikte om suiker, boter en vlees te kopen. Het maakte niet uit of iemand zich meer kon veroorloven. Iedereen kreeg maar een beetje. Naast voedseltekorten had het land ook te kampen met een gebrek aan gas en elektriciteit. Tijdens de Hongerwinter (1944-1945) verhongerden in Nederland ongeveer 20.000 mensen.


Feiten over de Tweede Wereldoorlog - De vrouwelijke hand
Een van de indrukwekkendste feiten uit de Tweede Wereldoorlog is het enorme aantal vrouwen dat over de hele wereld in fabrieken werkte. Terwijl veel vrouwen op het Europese vasteland zich in de verzetsstrijd mengden, werkten vrouwen in landen als Engeland en Amerika hard om de benodigde vliegtuigen, tanks, schepen en wapens te vervaardigen om de oorlog te kunnen winnen. Bea was bijvoorbeeld een Amerikaanse vrouw die de distributie van de onderdelen voor de F4U1 Corsair regelde, een vliegtuig dat bekend stond om zijn hoge duurzaamheid en het gemak waarmee het vliegtuig in gevechtssituaties kon worden gemanoeuvreerd.

Terwijl vaders, broers en echtgenoten over de hele wereld strijd voerden, offerden ook de vrouwen hun beschikbare tijd op. In Amerika ging bijvoorbeeld een ongekend groot aantal vrouwen in de fabrieken werken:

  • In 1944 verdienden vrouwelijke arbeiders een wekelijks salaris van $32.21, terwijl bedreven mannelijke arbeiders $54.65 per week verdienden.
  • Van 1940 tot 1945 groeide het aantal vrouwen op de arbeidsmarkt met 50%.
  • Van 1940 tot 1945 groeide het aantal vrouwelijke werknemers in de defensie-industrie met 462%.


Feiten over de Tweede Wereldoorlog - Spionage
Enkele van de meest intrigerende feiten over de Tweede Wereldoorlog waren de best bewaarde geheimen van de 20e eeuw. Op de gedenkwaardige dag waarop de Amerikaanse mariniers hun vlag op Iwo Jima ophesen om de overwinning aan te kondigen, kraakten de radio's met vreemde tonen en keelklanken. De Japanse cryptologen raakten herhaaldelijk gefrustreerd en verward door deze onmenselijke geluiden. Een selecte groep Navajo indianen diende als "codesprekers"; in hun eigen taal verzonden en ontvingen zij foutloze berichten. Het was voor de Japanners bijna onmogelijk om deze berichten te ontcijferen. De vaardigheid, snelheid en nauwkeurigheid van de codesprekers gaven de Amerikaanse troepen het beslissende voordeel in Guadacanal, Tarawa, Saipan, Iwo Jima en Okinawa.

In de jaren voorafgaand aan de aanval op Pearl Harbor vertrouwden de Verenigde Staten vooral op "Magic", de codenaam voor de spionagetechniek die gebruikt werd om de berichten van de Japanse "Paarse Machine" te ontcijferen. Naast het verwerven van gedetailleerde kennis over de Japanse strategieën, gaf Magic ook cruciale informatie over de oorlog in Europa: Hitlers capaciteiten en plannen. Op 28 november 1941 onderschepte Magic een bericht dat Japan opdroeg om alle diplomatieke relaties met de Verenigde Staten te verbreken. Op 2 december 1941 ontcijferde Magic een bericht aan de vijand met de boodschap om "alle Japanse codes" te vernietigen; het was een waarschuwing. Helaas ontving slechts een handvol topambtenaren in de Amerikaanse regering de ontcijferde boodschap en was er op dat moment geen effectieve infrastructuur aanwezig om deze belangrijke informatie op een zodanige manier te verspreiden dat de tragedie van Pearl Harbor kon worden voorkomen.

Ook in onze tegenwoordige tijd worden berichten verstuurd, niet gecodeerd, maar duidelijk gesproken om door alle mensen ontvangen te worden. Maar de vraag blijft: wie is bereid om te luisteren? "Als jullie berichten horen over oorlog en oorlogsdreiging, wees dan niet verontrust. Die dingen moeten gebeuren, maar daarmee is het einde nog niet gekomen. Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk zal de strijd aanbinden met het andere, overal zullen er aardbevingen en hongersnoden zijn: dat is het begin van de weeën" (Marcus 13:7-8).


Leer meer!Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutHistory.org, Alle rechten voorbehouden