Polythe´sme

Polythe´sme

 - Multipliciteit
U bent hier: Geschiedenis >> Polythe´sme

Polythe´sme - Algemeen Overzicht
Polythe´sme is het geloof in en de verering van meerdere goden. Normaal gesproken onderscheiden deze goden zich van elkaar door bepaalde functies die zij vervullen, en zij nemen vaak menselijke eigenschappen aan. Dit is vooral waar in het oude Griekenland en in Rome. In andere polythe´stische culturen zoals het oude Egypte namen goden de vorm en eigenschappen aan van objecten die in de natuur worden aangetroffen, zoals bomen, heilige kruiden, vee, dieren en kruisingen tussen dier en mens.

Het geloof in meerdere goden is waarschijnlijk het resultaat van een ouder geloof in vaag gedefiniŰerde geesten, demonen en andere bovennatuurlijke krachten. Deze geloofsystemen hebben overeenkomsten met animisme, het aanbidden van voorouders en totemisme. Maar in polythe´sme worden deze bovennatuurlijke krachten gepersonifiŰerd en gerangschikt in een kosmische familie. Deze "familie" vormt dan de kern van het geloofsysteem van een bepaalde cultuur. De godenfamilie werd gebruikt om natuurlijke fenomenen te verklaren en om de rol van die cultuur in het universum vast te stellen. Normaal gesproken nam het aantal goden toe naarmate het geloofsysteem van de cultuur zich ontwikkelde, wat uiteindelijk resulteerde in een hiŰrarchisch systeem van godheden. Na verloop van tijd zouden de minder belangrijke goden in aanzien afnemen en vervolgens compleet verdwijnen.

Polythe´sme - De Oude Wereld
Polythe´sme was in de oudheid wijd verbreid. De Egyptenaren hadden een sterk ontwikkeld geloofsysteem dat op meerdere goden was gebaseerd. Deze goden vormden de hoekstenen van de Egyptische cultuur en fascineren ons tegenwoordig nog steeds. De oude Grieken hadden eveneens een ingewikkeld systeem van mythen die op meerdere godheden waren gebaseerd. De Griekse goden namen vaak menselijke vormen en persoonlijkheden aan, en in veel gevallen grepen zij direct in in menselijke aangelegenheden. Toen het Romeinse Rijk de Grieken veroverden, assimileerden de Romeinen een groot gedeelte van de Griekse polythe´stische cultuur. Na verloop van tijd namen de Romeinen, terwijl hun invloed zich uitbreidde, andere goden van andere culturen die zij hadden veroverd in hun geloofsysteem op. Naast Egypte, Griekenland en Rome, was polythe´sme ook wijd verbreid in het oude AziŰ, Afrika, Europa en de Amerikaanse Indianenculturen.

Polythe´sme - De Moderne Wereld
Polythe´sme representeert tegenwoordig nog steeds een groot gedeelte van de wereld. Met uitzondering van de monothe´stische religies (die in ÚÚn God geloven) van het Christendom, Jodendom en Islam, zijn de meeste wereldreligies overwegend polythe´stisch. Polythe´sme kenmerkt de geloofsystemen van Hindoeisme, Mahayana Boeddhisme, Confucianisme, Tao´sme en Shinto´sme, net als hedendaagse stamgebonden religies in Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Deze religies worden over de hele wereld beoefend en blijven in de gebieden van hun oorsprong zeer populair.

Sommige polythe´stische geloofsystemen zijn ook populair in de moderne Westerse beschaving. Dit lijkt het gevolg te zijn van een toegenomen immigratie van Oosterse culturen en de toegenomen populariteit van het New Age pluralisme. In tegenstelling tot de Christelijke, Joodse en Islamitische doctrine, wordt een absolute waarheid zelden geassociŰerd met het polythe´stische denken. IdeeŰn over moraliteit (noties over wat goed is en wat verkeerd is) zijn relatief aan het individu of de cultuur. Elke gelovige staat vrij om de god van zijn of haar keuze te aanbidden op de manier waaraan hij of zij de voorkeur geeft. Als gevolg hiervan staat het elk persoon vrij om zich te gedragen zoals hij of zij dat goeddunkt. Hoewel het polythe´stische systeem flexibiliteit en een relativistisch gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bieden, laten zij hun volgelingen vaak achter zonder een gevoel voor een uiteindelijk doel en zonder uitzicht op een eeuwige hoop. Monothe´stische religies zoals het Christendom onderwijzen dat absolute waarheid een realiteit is, dat de mensheid met een doel ter aarde is gebracht, en dat eeuwige verlossing mogelijk is voor hen die streven naar een verzoenende relatie met de ene ware God.

Onderzoek Nu Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Related Articles
Filosofische Wereldbeelden

Nihilisme
Postmodernisme
Communisme
Postmodern Wereldbeeld
Humanisme
Cultureel Relativisme
Cultureel Materialisme
Seculier Humanisme
Critiek van het Postmodernisme
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
The´sme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Polythe´sme to My Google!
Add Polythe´sme to My Yahoo!
XML Feed: Polythe´sme


Geschiedenis Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutHistory.org, Alle Rechten Voorbehouden.