Het Oude Pompeii

Het Oude Pompeii

 - Begraven Stad
U bent hier: Geschiedenis >> Het Oude Pompeii

Het Oude Pompeii - Grootse Verwachtingen
Wanneer verloren of verlaten steden als het oude Pompeii opnieuw aan de wereld worden voorgesteld, dan belichten deze hoe en waar onze voorouders wilden leven. De oude Romeinse steden, zoals het oude Pompeii en haar zusterstad Herculaneum, werden bijna in een oogwenk tot stilstand gebracht en op een alledaags moment in de eerste eeuw bevroren. Pompeii bevindt zich 11 kilometer ten Zuid-oosten van de berg Vesuvius. Herculaneum bevindt zich 7 kilometer ten westen van de top. Op 24 augustus in het jaar 79 na Christus werden de bloeiende zustersteden door een vulkanische uitbarsting verwoest, waardoor duizenden burgers van de steden in minder dan vierentwintig uur werden begraven en gefossiliseerd.

Het Oude Pompeii was een bruisend industrieel centrum, een marktstad en een havenplaats. Het karakter van de stad kwam tot uiting in haar winkels, taveernes en bordelen. Wanneer zij niet bezig waren met het onderhouden van hun goed-verzorgde tuinen bezochten de burgers de tempels, de badhuizen, het gymnasium, ťťn van de twee theaters of het amfitheater. Herculaneum daarentegen was een populair vakantieoord voor de rijke Romeinen, zoals de schoonvader van Julius Caesar. De villa's waren versierd met marmeren en koperen beelden. Herculaneum was een plaats waar de rijke, hoog opgeleide bewoners zich konden ontspannen en konden bijkomen van de tijd die ze in hun studies hadden gestoken. Dr. Charles Pellegrino, een erkend expert op het gebied van de paleogenetica, forensische fysica en entomologie, suggereerde dat "de burgers van Pompeii en Herculaneum de beschikking hadden over 'moderne' voorzieningen zoals centrale verwarming, warm en koud stromend water - en een levensstandaard en levensverwachting die tot in de jaren '50 van de twintigste eeuw niet meer zouden worden bereikt."

Het Oude Pompeii - Het Onverwachte
Kwam de uitbarsting van de Vesuvius als een complete verrassing? Op 5 Februari in het jaar 62 na Christus werden gebouwen in zowel Herculaneum als Pompeii zwaar beschadigd door een aardbeving. Het epicentrum van de beving bevond zich dicht bij Pompeii. Het Forum van Pompeii verbrokkelde en de Tempel van Apollo en de Basicila stortten in. De keizer, Vespasianus, zag er op toe dat de Tempel van de Mater Deum (de grote Moeder van de Goden) in Herculaneum werd herbouwd, maar hij stelde geen middelen beschikbaar om het verwoeste Pompeii te helpen. Geologen zien deze aardbeving nu als een "generale repetitie" van de Vesuvius voor de catastrofe die zeventien jaar later zou plaatsvinden.

Al om tien uur 's ochtends op die noodlottige dag werd er een prop lava onder hoge druk uitgestoten. Niemand verwachtte dat de Vesuvius die dag tot een hoogte van 30 kilometer vuur zou uitspuwen, omgeven door een gigantische wolk in de vorm van een parasol-den. De omgekeerde "paddestoelwolk" produceerde een uitbarsting van maar liefst 24 megaton -- duizend keer krachtiger dan de atoombom die Hiroshima met de grond gelijk maakte. Terwijl de magma uit het binnenste van de aarde siste en afkoelde werd puimsteen met een snelheid van bijna twee keer de snelheid van het geluid de lucht in geschoten.

De ooggetuigenverslagen over de laatste uren van de stad zijn vastgelegd in een brief die door Plinius de Jongere aan de geschiedschrijver Cornelius Tacitus werd geschreven. De bevelhebber van de Romeinse vloot in Misenum, Plinius de Oudere, gaf zijn neef (de Jongere) levendige verslagen over de verwoesting. Vulkanoloog Haraldur Sigurdsson schat dat de asregen in Pompeii rond vier uur 's middags al tot aan het middel reikte. De bevelhebber van de vloot kon Herculaneum niet op een veilige manier bereiken, maar hij dicteerde wel opmerkingen terwijl hij vanuit Stabiae (8 kilometer ten Zuiden van Pompeii) toekeek. "De asregen is al bijna twee meter hoog en zal spoedig een hele verdieping diep zijn."

Bijna elf uur lang wierp de vulkaan een 12 kilometer hoge kolom puimsteen de stratosfeer in. Rond middernacht stortte deze kolom in en stormde de eerste van vier lawines van gloeiend hete gassen, puimsteen en gesteente door Herculaneum. Met de vierde lawine, die pas de volgende ochtend plaatsvond, bereikte de verstikkende golf Pompeii. De Latijnse dichter Statius (45-96 A.D.) vatte het afgrijzen en het leed als volgt samen: "Zal men in toekomstige eeuwen, wanneer nieuwe zaden over de woestenij zijn uitgezaaid, geloven dat hele steden en hun inwonders onder hun voeten liggen, en dat de velden van hun voorouders in een vlammenzee werden bedolven?"

Het Oude Pompeii - De Opgraving
Doordat deze twee steden aan de Vesuvius bedolven werden bleef er een intact tafereel achter dat eeuwenlang verborgen bleef. In de 18e eeuw werd op bevel van Koning Karel II, de Koning van het Koninkrijk der Beide SiciliŽn, begonnen met een systematische opgraving van het oude Pompeii. De gemummificeerde stad Pompeii bevond zich in dezelfde toestand als op de dag van de uitbarsting. Kunstwerken en gebouwen waren behouden. Onder een ingestort dak werd een skelet met uitgestrekte armen gevonden; iemand -- mogelijk de man wiens botten werden gevonden -- had een een zin in een fresco muur geschreven: "Niets in de wereld zal eeuwig duren." De materiŽle resten van een samenleving -- tombes, tempels en zelfs torens -- werden onder het stof bedolven. En in het stof wordt het leven gevonden (Psalm 90:2-3).

Leer Meer Over de Romeinse Cultuur


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Populaire Kwesties

De Donkere Middeleeuwen
ProfetieŽn van Nostradamus
Stem Van De Martelaren
Het Leven van George Washington
Grondwettelijke Rechten Video
Geschiedenis van het Oude IsraŽl
Indus Vallei
De Oude SumeriŽrs
Romeinse Goden Video
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Wie Is Jezus?
Welke Religie?
Hoe Kan Ik Met God Groeien?
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Het Oude Pompeii to My Google!
Add Het Oude Pompeii to My Yahoo!
XML Feed: Het Oude Pompeii


Geschiedenis Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutHistory.org, Alle Rechten Voorbehouden.