Griekse Goden

Griekse Goden

 - Griekse Mythe
U bent hier: Geschiedenis >> Griekse Goden

Griekse Goden - De Historische Achtergrond
De Griekse goden vormen een integraal onderdeel van de Griekse mythologie. Onze formele kennis over de oude Griekse Goden kan teruggevoerd worden naar de werken van Homerus, de Iliade en de Odyssee (8e eeuw voor Christus). Bovendien geloven vele geleerden dat de mythen zwaar werden beÔnvloed door de Myceense cultuur die tussen 1700 en 1100 voor Christus in Griekenland bestond. Het is opmerkelijk dat er bewijs bestaat dat het begin van de Griekse mythologie teruggaat tot de Mesopotamische en Anatolische culturen in het Midden-Oosten. Er bestaan vele overeenkomsten tussen de mythologie van de oude culturen in het Midden-Oosten en de oude Grieken.

Griekse Goden - De Religieuze en Sociale Achtergrond
De goden en godinnen van het oude Griekenland werden door de mens geschapen om de wereld om hem heen te verklaren, om te dienen als een middel voor exploratie, om legitimiteit en autoriteit te verlenen aan de Griekse aristocratie, en om vermaak voor de massa te bieden. De religie van de oude Grieken had niet een enkele geschreven bron zoals de Bijbel of de Koran. Bovendien geloofden de Grieken niet in een absolute waarheid zoals de gewoonte is in de moderne religies zoals het Christendom en het Jodendom. In het algemeen wijdde een Griekse stadstaat zich aan een bepaalde god of een bepaalde verzameling van goden. Veel stadstaten richtten tempels op voor hun goden, en aan deze godheden werd door middel van festivals en dierenoffers eer gebracht. De Griekse goden en godinnen namen gewoonlijk een menselijke gedaante aan en leefden in een samenleving die veel leek op de menselijke samenleving. Zij vertoonden alle emoties van menselijke wezens en grepen regelmatig in in de menselijke geschiedenis. De meest significante verschillen tussen de Griekse goden en mensen was dat de goden, in tegenstelling tot mensen, onsterfelijk waren.

Griekse Goden - De Scheppingsmythen
Het is moeilijk om de oorsprong van de oude Griekse goden te bepalen omdat er verschillende scheppingsmythen bestaan. Een combinatie van een verslag dat door de Griekse dichter Hesiodus in de 8e eeuw voor Christus werd samengesteld en een verslag dat door de mythograaf (een samensteller van mythen) Apollodrus werd geschreven zou door de meeste Grieken in de oudheid herkenbaar zijn. Dit gaat als volgt: De god Chaos (gapende leegte) was de fundering van de hele schepping. Uit deze god verrezen Gaia (aarde), Tartarus (onderwereld) en Eros (liefde). De god Eros was noodzakelijk om Chaos en Gaia samen te brengen zodat zij nakomelingen zouden produceren. Chaos schiep vervolgens de nacht en de eerstgeborene van Gaia was Uranus (de god van de hemels). De vereniging van Chaos en Gaia resulteerde tevens in de schepping van de gebergten, de zeeŽn, en de goden die bekend staan als de Titanen. De interactie tussen deze vroege goden resulteerde in de schepping van diverse andere goden. Onder hen bevonden zich zeer bekende figuren zoals Afrodite, Hades, Poseidon en Zeus. Uiteindelijk voerde Zeus oorlog met zijn vader (Kronos) en de titanen. Als gevolg van dit conflict vestigde Zeus een nieuwe heerschappij op de Berg Olympus. Zeus was de heerser over de lucht, zijn broer Poseidon heerste over de zeeŽn, en zijn broer Hades heerste over de onderwereld. De schepping van mensen is het resultaat van conflicterende mythen. Veel scheppingsverhalen hielden in dat mensen rechtstreeks uit de grond voortkwamen. In sommige gevallen hadden afzonderlijke Griekse samenlevingen hun eigen unieke scheppingsgebeurtenissen. Dit geldt voor de ArcadiŽrs en de ThebeŽrs, die beide hun oorsprong terugvoerden naar uit de aarde geboren mensen die in verschillende gebieden werden geschapen. Eťn mythe stelt dat mensen uit aarde en water werden geschapen, met de hulp van de Titaan Prometheus die hiervoor zijn gaven om met vuur om te gaan gebruikte.

Griekse Goden - De Grote Vloed
De oude Grieken geloofden in een vloed die de hele mensheid vernietigde, vergelijkbaar met het verslag dat door de Bijbel wordt vastgelegd. In de Griekse mythe vond de vloed plaats tijdens het tijdperk van Deucalion 1 (1450 voor Christus). Deucalion 1 en zijn vrouw, Pyrrha 1, werden van te voren gewaarschuwd voor de komende overstroming en werden geboden om een kist te bouwen en deze met proviand te vullen. De oorzaak van de komende vloed was de woede van Zeus tegenover de mensheid. Zeus walgde van de decadentie van de mensen, en in het bijzonder van de praktijk van het brengen van mensenoffers. Zeus bracht alle goden in vergadering bij elkaar en besloot om de mensheid door middel van water uit te roeien. Deucalion en Pyrrha overleefden de vloed door zich in de kist die zij hadden gebouwd drijvende te houden. Zij verbleven negen dagen en negen nachten in de kist en landden uiteindelijk op een berg in Phokis. Toen Zeus zich realiseerde dat de wereld een levenloze plas water was die alleen door Deucalion en Pyrrha was overleefd, stopte hij de regens en herstelde hij het land. Om de wereld opnieuw te bevolken droegen de goden de overlevenden op om stenen over hun hoofden te gooien. De stenen die door Deucalion waren gegooid werden mannen en de stenen die door Pyrrha waren gegooid werden vrouwen. Deze hernieuwde schepping door middel van stenen werd gebruikt om de hardheid van het menselijke ras uit te leggen. Er bestaat een groot aantal verschillen tussen de Griekse mythe en het verslag van de zondvloed in de Bijbel. Er is bijvoorbeeld bewijs dat de bijbelse vloed dichter bij het jaartal 2500 voor Christus plaatsvond. Bovendien werden Noach en zijn familie, in tegenstelling tot de Griekse mythe, gered met voldoende mensen- en dierenlevens om de planeet opnieuw te bevolken. Maar, beide verslagen houden vol dat de wereld werd vernietigd vanwege de zonden van de mensheid, en dat het menselijk ras werd gered als gevolg van het feit dat een paar individuen een rechtschapen leven leidden.

Lees Nu Griekse Goden Pagina 2!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Filosofische Wereldbeelden

Egyptische Goden
Cultureel Relativisme
Postmodernisme
Postmodern Wereldbeeld
Moreel Relativisme
Seculier Humanisme
Critiek van het Postmodernisme
Naturalisme
Griekse Goden
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Griekse Goden to My Google!
Add Griekse Goden to My Yahoo!
XML Feed: Griekse Goden


Geschiedenis Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutHistory.org, Alle Rechten Voorbehouden.