De Beschaving van de Azteken

De Beschaving van de Azteken

  De Cultuur
U bent hier: Geschiedenis >> De Beschaving van de Azteken

De Beschaving van de Azteken - De Azteken en Hun Regio
De meeste mensen geloven dat de beschaving van de Azteken zijn aanvang had in de streek van het hedendaagse Arizona, Nieuw Mexico, Nevada en Colorado. De historische verslagen over deze beschaving begonnen aan het einde van de 12e eeuw toen zij naar de regio migreerden die nu bekend staat als Centraal Mexico. De hedendaagse Mexicanen hebben een gemengde Spaanse en autochtone herkomst, dat wil zeggen dat zij afstammelingen zijn van de Mexicas (de Azteken) of van andere inheemse volkeren van het Azteekse Rijk en Meso-America. Mexico-Stad staat nog steeds op de locatie van de grootse hoofdstad van de Azteken.

De Azteken waren een geavanceerde en vermogende beschaving die mooie en innemende steden bouwde. Op de piek van hun beschaving bestonden de Azteken uit 15 miljoen mensen die in bijna 500 gemeenschappen leefden. De Azteken waren cultureel gezien ver ontwikkeld op het gebied van muziek, kunst, ambachten en wetenschappen. Muziek speelde een belangrijke rol in de religieuze rituelen van de Azteken waarin vele goden werden aanbeden. Ongeveer 300000 mensen woonden in Tenochtitlan, hun hoofdstad. In deze beroemde stad was de regering verantwoordelijk voor strafoplegging, landbouw en alle andere aspecten van de economie van de beschaving.

De Beschaving van de Azteken - De Economie van de Azteken
Omdat de Azteken een pr-kapitalistische beschaving waren bestond de vroege Azteekse economie uit een soort ruilsysteem. Onbeduidende inkopen werden betaald met cacao-bonen die uit de lage landen werden gemporteerd. Op de marktplaats was een klein konijn ongeveer 30 bonen waard en een ei ongeveer 3 bonen, terwijl grotere inkopen zoals kleding varieerden van zo'n 65 tot 300 cacao-bonen.

Het hoog ontwikkelde Rijk had een ingewikkeld systeem van leiderschap en een maatschappij die uit vier verschillende klassen of standen bestond.

  • De adel (die de meeste macht had)
  • Het gewone volk (de meerderheid van de bevolking, grotendeels boeren)
  • Lijfeigenen (die het land voor de adel bewerkten)
  • Slaven (dit waren gevangen genomen vijanden en mensen die hun schulden niet konden betalen)
Overheidsfuncties werden normaalgesproken gerfd, maar iemand kon wel een dergelijke functie worden toegekend door een voorbeeldige dienaar van de keizer te zijn. Slavernij was heel gewoon.

De Azteekse gemeenschappen waren zeer afhankelijk van de landbouw. Mas was de belangrijkste oogst. Daarnaast waren ook de jacht en het verzamelen tot op zekere hoogte belangrijk voor hun bestaan. Oogstoverschotten werden opgeslagen en in moeilijke tijden gebruikt. De Azteken hadden ook zeer geraffineerde irrigatie-systemen, waardoor ze land konden gebruiken dat anders droog zou zijn gebleven. Ze gebruikten ondiepe meren als landbouwgrond door modder hieruit bijeen te scheppen en zo eilanden te maken die chinampas werden genoemd. Deze eilanden boden hen vruchtbaar land dat zeer geschikt was om verschillende gewassen te telen.

De Beschaving van de Azteken - Het Leven en de Religie van de Azteken
Menselijke offers waren een onderdeel van de Azteekse religie. Deze werden in uitbundige ceremonies aan de goden geofferd. Kledij was eveneens een belangrijk aspect in alle onderdelen van het Azteekse leven. De Azteken aanbaden honderden goden en godinnen; en elk van hen representeerde een ander aspect van het leven. Het ontwerpen van kledingstukken, vooral in de bovenlaag van de bevolking, was een kunstvorm in de cultuur van de Azteken. Normaalgesproken werd de kleding door vrouwen gemaakt die de kledingstukken rijkelijk met kralen, bloemen en kostbare metalen versierden. Goud werd vaak gebruikt en was in overvloed beschikbaar in het Azteekse Rijk. Dit goud was feitelijk de belangrijkste reden voor de reis van Cortez naar Mexico, die in 1519 plaatsvond ( en uiteindelijk tot de ondergang van het Azteekse Rijk leidde).

Ceremonies waren tijdens de plant- en oogstseizoenen erg belangrijk omdat men er van verzekerd wilde zijn dat de oogsten goed zouden zijn. Ceremonies waren verder zeer belangrijk voor Kroningen. In deze ceremonies werden mensenoffers aan de goden aangeboden. Veel van de slachtoffers waren gevangenen en kinderen. De Azteken dachten dat de mensenharten en het mensenbloed de goden kracht zouden geven en hen zouden bedaren wanneer zij boos waren. Grote tempels werden gebouwd om het aanbieden van deze offergaven te vieren. De beroemde Zonnesteen-kalender, die ongeveer 12 voet in diameter was, representeerde het Azteekse universum. Men denkt nu dat de harten van de menselijke offergaven op deze steen werden gelegd en zo aan de goden werden aangeboden. De Azteken geloofden in vele goden, aan wie zij dagelijks eer betuigden. Men schat dat er per jaar meer dan een kwart miljoen mensen door de Azteken werden opgeofferd.

Zijn mensenoffers dan nodig? Klik hier beneden om verder te lezen.

Leer Meer!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:


English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Populaire Kwesties

Mayflower Compact
De Donkere Middeleeuwen
Stem Van De Martelaren
Goden van de Maya's
Grondwettelijke Rechten Video
Romeinse Goden Video
Geschiedenis van de Kerstboom
God Zij Met Ons
Het Oude Babylon
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Bestaat God Wetenschappelijk?
Bestaat God Filosofisch?
Is De Bijbel Waar?
Wie Is God?
Wie Is Jezus?
Welke Religie?
Hoe Kan Ik Met God Groeien?
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add De Beschaving van de Azteken to My Google!
Add De Beschaving van de Azteken to My Yahoo!
XML Feed: De Beschaving van de Azteken


Geschiedenis Thuispagina | Over Ons | FAQ | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutHistory.org, Alle Rechten Voorbehouden.